Header Ads

add here

add here add here

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΑΛΛΗΝΗΣ Κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΖΟΥΤΣΟΥ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Κ.Ε.Δ.Ε ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΟΝΙΚΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ

Με παρέμβασή του στο συμβούλιο της Τρίτης 22 Νοεμβρίου 2017, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε), ο Δήμαρχος Παλλήνης είχε την ευκαιρία να αναφερθεί πάνω στο μεγάλο πρόβλημα που εδώ και χρόνια αντιμετωπίζει η Τ.Α όπου έργα αναγκαία όπως τα αντιπλημμυρικά και όχι μόνον, να αντιμετωπίζουν τη γνωστή γραφειοκρατική δυσκινησία (ή αγκυλώσεις όπως τελευταία περιγράφεται), της πολιτείας και των υπηρεσιών της.

Ανέφερε παραδείγματα από την εμπειρία που έχει αποκτήσει στο Δήμο Γέρακα καθώς και ως Δήμαρχος του Καλλικρατικού Δήμου Παλλήνης. Επίσης περιέγραψε το μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε ένα σημαντικής προτεραιότητας έργο όπως η διευθέτηση ενός ρέματος, να μπλέκει μέσα στα γραφειοκρατικά γρανάζια για δεκαετίες!

Όπως παραστατικά είπε "όταν όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια τελικά ξεπεραστούν, και θες 8 χρόνια για τη μελέτη και άλλα 8 για την κατασκευή, τότε θα έχεις πλημμυρίσει δεκαπέντε φορές". Μπορείτε να διαβάσετε όλη την παρέμβαση του Δημάρχου Παλλήνης από τα επίσημα κείμενα της συνεδρίασης της ΚΕΔΕ.


ΠΡΟΕΔΡΟΣ:  Ο κύριος Ζούτσος, παρακαλώ.
Α. ΖΟΥΤΣΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, ακούστηκαν σχεδόν όλα σήμερα εδώ και με τα περισσότερα θα συμφωνήσω. Να εκφράσω και εγώ προσωπικά τα συλλυπητήριά μου για τα θύματα, προς τις οικογένειες των ανθρώπων που χάθηκαν από την πρωτοφανή αυτή πλημμύρα.
          Όμως εγώ θα ήθελα να τονίσω κάτι άλλο. Αυτή η βιβλική καταστροφή πραγματικά, έγινε αφορμή για άλλη μια φορά να γίνουμε άνω - κάτω συνολικά η Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ Βαθμού, να γίνουμε βορά στα μέσα ενημέρωσης κάθε ανευθυνοϋπεύθυνου δημοσιογράφου που χωρίς να ξέρει τι σημαίνει, τι αρμοδιότητες, τι πρέπει να κάνει ο καθένας μας, είτε είναι Δήμαρχος, είτε είναι Περιφερειάρχης, αρχίζει να απαξιώνει συνολικά και αρχηγοί πολιτικών κομμάτων ακόμα, και αναφέρομαι στον κύριο Λεβέντη που έτυχε να τον δω την Κυριακή, δεν θυμάμαι ποια μέρα ήταν, που μίλαγε για…
ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ: (εκτός μικροφώνου)
Α. ΖΟΥΤΣΟΣ: …εκπροσωπεί ένα κομμάτι της κοινωνίας στη Βουλή και μιλάει στις τηλεοράσεις και επηρεάζει, τον βλέπει κόσμος. Και να μιλάει για Δημάρχους που τους έβγαζαν τα κόμματα, από εδώ, από εκεί και το μόνο που κάνανε ήταν να διορίζουν και να κάνουν ρουσφέτια, χωρίς να κάνουν υποδομές στην πόλη. Χωρίς να γνωρίζει τι έχει κάνει ο καθένας από εμάς στην πόλη του.
          Και να σας πω εγώ ως παράδειγμα, στο Γέρακα, πριν ενωθούμε ως Καλλικρατικός Δήμος με την Παλλήνη και την Ανθούσα, θα θυμάστε, όχι με βροχή, με ψιχάλα, μόλις ψιχάλιζε, έκλεινε η Λεωφόρος Μαραθώνος στη θέση Παναγίτσα. Γιατί; Γιατί ερχόταν όλο το ρέμα από πάνω και διοχετευόταν σε έναν αγωγό διατομής 1 επί 1 και λογικό ήταν να πλημμυρίζουν και να περνάνε βάρκες και να διακόπτεται η κυκλοφορία, γιατί είμαστε είσοδος προς τα Μεσόγεια, όλη η είσοδος και η κυκλοφορία προς τις πόλεις των Μεσογείων. Αυτά σήμερα δεν υπάρχουν και από κάτω ακριβώς εκεί υπάρχουν αποχετευτικοί αγωγοί, που περνάνε δύο νταλίκες, η μία πάνω η άλλη κάτω χωρίς να έχουν πρόβλημα και χωρίς να πνιγόμαστε. Αυτά τα ξέρουν αυτοί οι καταγγέλλοντες, που ψηφίζουν όμως και βγαίνουν και κρίνουν την Αυτοδιοίκηση και Α΄ και Β΄ Βαθμού;
          Επίσης, θεωρώ ότι είναι λάθος το ότι μπήκαμε στη λογική μερική εξ ημών και αρχίσαμε να καταφερόμαστε ή εναντίον της Δημάρχου, που ακούστηκε προηγουμένως από το Σίμο Δανιηλίδη, ή εναντίον της Περιφερειάρχου, να το πω έτσι. Και φίλε Σίμο, που είσαι έξω, προφανώς και δεν με ακούς τώρα ή ίσως να με ακούς απέξω, είπες ότι τι θα γινόταν αν ήταν ο Σγουρός ή άλλη κυβέρνηση και αυτά που κατήγγειλες και θα ήταν κακά αν γινόταν στον Σγουρό και στην άλλη κυβέρνηση, είναι καλά να γίνονται σήμερα, στη σημερινή κυβέρνηση και στη Δούρου; Σαφώς και δεν είναι καλά να γίνονται ούτε τότε που γινόταν, ούτε να γίνονται σήμερα, όπως επιχειρήθηκε σε μικρό βαθμό να γίνουν.
          Και θα σας πω και εγώ λοιπόν για τη Δούρου, μιας και την ανέφερα ονομαστικά, ότι στην Ανατολικά Αττική με συνολικό προγραμματισμό για τα μεγάλα ρέματα, έχουν διατεθεί 200 εκατομμύρια έργα προϋπολογισμού και εκτός από αυτά που είναι έργα αρμοδιότητας των Δήμων, που τα χρηματοδοτεί η Περιφέρεια. Πώς λοιπόν, ξέρει κανείς σε λεπτομέρεια τη δράση, το πρόγραμμα της Περιφέρειας και αρχίσαμε και στρεφόμαστε ο Α΄ Βαθμός κατά του Β΄ Βαθμού, εναντίον της Δούρου και εκείνα και τα άλλα; Δεν αναφέρομαι ούτε στις μηνύσεις, που θεωρώ ότι ήταν πολιτικό λάθος να υποβάλλει μήνυση η κυρία Δούρου, αλλά αυτό αφορά την ίδια προσωπικά, αλλά αναφέρομαι στον προγραμματισμό της Περιφέρειας.
          Σας λέω, η Ανατολική Αττική που έχει  ένα κάρο πλημμύρες πάθει, να σας πω, το 2012 έχουμε το εξής φαινόμενο εκεί. Να έχουμε από όλη την Πεντέλη να μαζεύονται τα νερά, μας έκαναν με υπόγειο αγωγό να μας φέρουν και τον Ποδονίφτη από τα Βριλήσσια, από άλλη περιοχή, που δεν ήταν στη λεκάνη απορροής τη δική μας και στο τέλος το ρέμα από ένα σημείο, κάτω από τη Λεωφόρο Σπάτων, που όλοι θα την έχετε ακούσει, να είναι στη φυσική του κατάσταση. Άρα κάναμε ένα χωνί στην κυριολεξία, μετά πνίγηκε το 2012 ένα σχολείο που είχα δίπλα εκεί πέρα, ευτυχώς είχαμε προνοήσει και βγάλαμε τα παιδιά και καταλαβαίνω, από ένα σχολείο που είχε πλημμυρίσει, που κάναμε μία εβδομάδα να το συνεφέρουμε από τη λάσπη, καταλαβαίνω τώρα τι σημαίνει να συνεφέρει η Δήμαρχος, η συνάδελφος της Μάνδρας, μία πόλη ολόκληρη και πραγματικά πόσο πρέπει να βοηθήσουμε.
          Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε σταθεροί στις απόψεις, να υποστηρίζουμε το δίκαιο θα έλεγα εγώ και όχι τον Περιφερειάρχη τον τάδε ή τον Δήμαρχο τον τάδε, γιατί στην προκειμένη περίπτωση κανένας Περιφερειάρχης δεν θα μπορούσε να είχε κάνει τέτοια έργα ώστε να αποφευχθεί η Μάνδρα. Γιατί η Μάνδρα δεν χτίστηκε στα 3 τελευταία χρόνια. Η Μάνδρα χτιζόταν εδώ και 50, 100 χρόνια, δεν ξέρω πόσο, έτσι; Άρα δεν φταίει κάποιος που τα τελευταία χρόνια τα 3 διοικεί και δεν έσωσε την πόλη.
          Φταίνε  όλοι αυτοί που διαχρονικά, όσο κτιζόταν η πόλη, όσο γινόταν τα σχέδια πόλης, γιατί η πόλη που πνίγηκε δεν είναι εκτός σχεδίου, είναι εντός σχεδίου. Άρα εκεί μέσα υπήρχαν και ρεματάκια, υπήρχαν και… Εκεί που υπήρχαν ρέματα και έγιναν δρόμοι, από κάτω έπρεπε να έχουν φροντίσει διαχρονικά, όσοι διοίκησαν μέχρι σήμερα, να έχουν κάνει αγωγούς απορροής όμβριων από κάτω. Έχω παραδείγματα στο Δήμο μου και φαντάζομαι ο καθένας από εσάς που με ακούει, έχει κάνει τα αντίστοιχα έργα. Πρώην ρέματα έγιναν δρόμοι γιατί μπήκαν στο σχέδιο, αλλά από κάτω κάναμε αγωγούς. Άρα αυτό ανατρέπεται, το ότι κάναμε… τα πρώην ρέματα τα κάναμε δρόμους. Ανατρέπεται με τεχνικό τρόπο.
          Θεωρώ λοιπόν ότι η κίνησή μας να συνδράμουμε τη συναδέλφισσα με κάθε τρόπο - ούτως ή άλλως πολλοί το έχουμε κάνει - είναι σημαντική, θεωρώ ότι η κίνηση να συνδράμουμε και οικονομικά το Δήμο Μάνδρας, συμβολικό χαρακτήρα έχει περισσότερο, γιατί εκεί χρειάζονται πολλά εκατομμύρια να λυθούν, φαντάζομαι ότι είναι υποχρέωση της Πολιτείας, το έχει κατανοήσει, για να βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση.
          Και εκεί που θα ήθελα να μείνω, για να μη λέει κάθε ανευθυνοϋπεύθυνος δημοσιογραφίσκος ο οποίος δεν ξέρει τι του γίνεται, να δει ποιες είναι οι διαδικασίες, γιατί θα συμφωνήσω με τον Αποστόλη ο οποίος τα περιέγραψε στο σύνολό τους πολύ καλά, ο Αποστόλης ο Κοιμήσης, τα θέματα, της γραφειοκρατίας, που για να οριοθετήσω ένα ρέμα είμαι 7 χρόνια στη διαδικασία και ακόμα δεν έχω φτάσει στη μέση. Έτσι; Οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Τις ευθύνες της Κεντρικής Διοίκησης δεν άκουσα κανένας να τις λέει αυτές τις μέρες. Κανείς δεν αντελήφθη ότι οι οριοθετήσεις, διευθετήσεις ρεμάτων, περνάνε από την Κεντρική Διοίκηση, από την εκάστοτε κυβέρνηση, για να μπορέσει ή ο Περιφερειάρχης ή ο Δήμαρχος να κάνει τελικά ένα ρέμα ή ένα έργο όμβριων.
ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ: (εκτός μικροφώνου)
Α. ΖΟΥΤΣΟΣ: Εγώ έχω 7 χρόνια, με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια 7,5 εκατομμύρια, οριοθέτηση, διευθέτηση ρεμάτων, φίλε Σίμο, και ακόμα δεν έχω φτάσει στη μέση. Και πάνε και έρχονται οι νόμοι, όλοι αυτοί που νομοθετούν και μας έχουν μπαλάκι από εδώ, από εκεί, ακούσατε αυτές τις μέρες να μιλάει κανείς; Μόνο για τη Δούρου ακούσαμε να λένε και για τη Δήμαρχο της Μάνδρας, τι έκανε και τι δεν έκανε. Που είναι οι τελευταίοι, για εμένα προσωπικά, σε αυτή την καταιγίδα που έπληξε την περιοχή, είναι οι τελευταίοι τροχοί της αμάξης που φταίνε.
          Άρα, χρηματοδοτήσεις για να γίνουν γρήγορα έργα σε επίπεδο Περιφέρειας, νομίζω ότι πρέπει να είναι μέσα στην απόφασή μας και γρήγορες διαδικασίες, κύριε Πρόεδρε, για να ξεπεραστούν όλα αυτά τα εμπόδια τα γραφειοκρατικά, τα οποία πραγματικά, αν ξεκινάς ένα έργο και θες 8 χρόνια τη μελέτη και άλλα 8 να το φτιάξεις, τότε θα έχεις πλημμυρίσει δεκαπέντε φορές.