Header Ads

add here

add here add here

Σε τροχιά Ελληνικός δορυφόρος










Ο UPSat, ο πρώτος δορυφόρος ανοιχτού και ελεύθερου λογισμικού που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα, τέθηκε σε τροχιά με μεγάλη επιτυχία από το σύστημα απελευθέρωσης της NanoRacks στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, την Πέμπτη 18 Μαΐου, στις 12:24 ώρα Ελλάδας.

Μισή ώρα μετά την απελευθέρωση του δορυφόρου, έγινε η έναρξη της εύρυθμης λειτουργίας όλων των υποσυστημάτων του UPSat. Το ανοιχτό δίκτυο
επίγειων δορυφορικών σταθμών, SatNOGS, άρχισε να λαμβάνει σήματα τηλεμετρίας από τον UPSat σε επίγειους δορυφορικούς σταθμούς, οι οποίοι λειτουργούν σε παγκόσμια εμβέλεια λίγο μετά την ενεργοποίηση του, όπως μας αναφέρει η ομάδα δημιουργίας του δορυφόρου.
Όλα τα υποσυστήματα του δορυφόρου λειτουργούν κάτω από τις επιθυμητές παραμέτρους και η ομάδα λειτουργίας είναι έτοιμη να προχωρήσει στη φάση LEOP με σκοπό την προετοιμασία του επιστημονικού σκέλους της αποστολής.
Ο UPSat δημιουργήθηκε και κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα από τη Libre Space Foundation και το Πανεπιστήμιο Πατρών, στα πλαίσια του προγράμματος QB50.
O UPSat στο έδαφος εντός του συστήματος απελευθέρωσης του
Η θετική εξέλιξη της αποστολής αποτελεί ένα βήμα μπροστά για τις διαστημικές τεχνολογίες και τη διάδοση του ανοιχτού και ελεύθερου λογισμικού.
Όλοι όσοι εργάστηκαν για να ολοκληρωθεί η απαιτητική αποστολή δημιουργίας του δορυφόρου είναι πολύ ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα. Η ομάδα είναι έτοιμη να οδηγηθεί σε νέες αποστολές με υψηλότερους στόχους.
Επιτεύγματα σαν αυτό της αποστολής του UPSat μας γεμίζουν αισιοδοξία για το μέλλον της χώρας μας και αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους νέους ανθρώπους που επιλέγουν την Ελλάδα για να πραγματοποιήσουν τα όνειρα τους.

Τα Νέα Μέσα της ΕΡΤ παρουσίασαν πρόσφατα ένα εκτενές αφιέρωμα στην κατασκευή του UPSat .Το παρόν διαδικτυακό μέσο NEWS ΠΑΛΛΗΝΗΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα λογοκρίνονται ή και θα διαγράφονται. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση...