Header Ads

add here

add here add here

Εκπαιδευτικές άδειες δημοτικών υπαλλήλων: Όπισθεν ΚΕΔΕ -Προτείνει τώρα 10 μέρες το χρόνο


Σε αντιπρόταση για άδεια 10 ημερών κατ΄έτος στους δημοτικούς υπαλλήλους που φοιτούν στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, προχωράει η ΚΕΔΕ για «μπλόκο» στις εκπαιδευτικές άδεις των εργαζόμενων στους δήμους. Συγκεκριμένα, μετά από συζήτηση του θέματος κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, η Κεντρική Ένωση Δήμων προχωράει σε διορθωτική σε σχέση με την αρχική πρόταση που έστειλε στο υπουργείο Εσωτερικών για το επίμαχο άρθρο 92, τονίζοντας σε σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε ότι  «ως εναλλακτική λύση θα εξέταζε τη δυνατότητα χορήγησης ειδικής άδειας για όσους δημοτικούς υπαλλήλους φοιτούν στο ΕΑΠ, διάρκειας δέκα ημερών κατ΄ έτος κατά την περίοδο των εξετάσεων».

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έγραψε η aftodioikisi.gr, στις παρατηρήσεις που έστειλε στο υπουργείο Εσωτερικών η ΚΕΔΕ εξέφραζε την πλήρη διαφωνία της με το συγκεκριμένο άρθρο αποκλείοντας τους δημοτικούς υπαλλήλους που φοιτούν στο ΕΑΠ από κάθε είδους άδεια. Συγκεκριμένα, τονιζόταν ότι «η ΚΕΔΕ δεν συμφωνεί με την ρύθμιση αυτή (σ.σ. άρθρο 92) δεδομένου ότι η φοίτηση στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, που δεν είναι υποχρεωτική, εμπεριέχει τον κίνδυνο αποψίλωσης των ΟΤΑ, από απαραίτητο για τη λειτουργία τους προσωπικό, ενώ ταυτόχρονα επιβαρύνει οικονομικά τους ΟΤΑ».
Πάντως, τόσο κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ξεκίνησε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τονίζοντας ότι «υπάρχει ένα δημοσίευμα σε αυτοδιοικητικό site που δίνει συνεντεύξεις ο υπουργός (!!)», ο δήμαρχος Πηνειού Αλέξης Καστρινός που είχε θέσει το θέμα στην προηγούμενη συνεδρίαση, επέμεινε στην άποψή του λέγοντας ότι  «αυτά είναι αηδίες» και το ότι το κάνουν «γιατί θέλουν να ενισχύσουν το ΕΑΠ με τους υπαλλήλους των δήμων» αλλά και ότι «όποιος το σκέφτηκε αυτό είναι παράφρονας!!».
Η ανακοίνωση της ΚΕΔΕ
Ωστόσο, στην ανακοίνωση της ΚΕΔΕ διευκρινίζεται ότι η θέση της είναι η εξής:
Πρώτον, στο ΕΑΠ η φοίτηση είναι εξ αποστάσεως,
Δεύτερον, εμπεριέχει τον κίνδυνο αποψίλωσης των υπηρεσιών των δήμων από το απαραίτητο προσωπικό και μάλιστα όταν αυτές στους περισσότερους δήμους είναι υποστελεχωμένες,
Τρίτον, επιβαρύνονται οι προϋπολογισμοί των δήμων με αύξηση του κόστους μισθοδοσίας ανά υπάλληλο από 20% έως 40% ετησίως, καθώς η μισθοδοσία του όχι μόνο θα καταβάλλεται κανονικά αλλά θα προσαυξάνεται ανάλογα με το αν η φοίτηση θα είναι προπτυχιακής ή μεταπτυχιακής εκπαίδευσης.
Η ΚΕΔΕ ως εναλλακτική λύση θα εξέταζε τη δυνατότητα χορήγησης ειδικής άδειας για όσους δημοτικούς υπαλλήλους φοιτούν στο ΕΑΠ, διάρκειας δέκα ημερών κατ΄ έτος κατά την περίοδο των εξετάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια